© 2012 Turistička zajednica grada Osijeka. Sva prava zadržana.

Kultura u Osijeku

Osječki kazališni život određen je dominantnom ulogom Hrvatskog narodnog kazališta, čiju neoklasicističku dvoranu i ugodne foajee više od stoljeća posjećuju gledatelji. foajee. Odjeci europskih strujanja, suvremene teme i brojni autori isprepliću se s vječnim Verdijem, Puccinijem, Bizetom, Kalmanom, Shakespeareom, Molièreom, Dostojevskim, Krležom i drugim autorima.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića njeguje repertoar dječjih, lutkarskih i baletnih predstava. Uzornim radom prepoznatljivo je i izvan Osijeka. Otvoreno je čestim gostovanjima i ne propušta sudjelovanje na domaćim i inozemnim dječjim festivalima.
    
Osijek je grad intenzivnog glazbenog života. Tijekom godine priređuju se brojni koncerti ozbiljne i zabavne glazbe domaćih i inozemnih glazbenika. U izgradnji kulturne i turističke vrijednosti Osijeka značajno mjesto ima i Festival hrvatske tamburaške glazbe, jedinstvena manifestacija amatera u Hrvatskoj, koja traje već više od četiri desetljeća, ne gubeći kontinuitet djelovanja niti u vrijeme agresije na Hrvatsku. Tambura je tako doživjela pravi procvat i stekla punu ravnopravnost s ostalim glazbalima.

U suvremenom kulturnom životu grada na Dravi značajno mjesto zauzimaju amaterska društva koja s pojedinim dostignućima ostvaruju visoki profesionalni domet. U zbornom pjevanju posebice se ističu Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“, Pjevačko društvo sv. Josipa Osijek, Djevojački pjevački zbor „Brevis“, Dječji mješoviti pjevački zbor „Osječki zumbići“ te Hrvatsko obrtničko i glazbeno društvo „Zrinski“; u folkloru poznati su Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Osijek 1862“ i Folklorni ansambl „Biseri Slavonije“, te u tamburaškoj glazbi Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ i Privatna tamburaška škola „Batorek“. U Osijeku djeluju i kulturno-umjetnička društva nacionalnih manjina, i to Mađarsko kulturno društvo „Népkor“, Kulturno društvo Makedonaca „Braća Miladinovci“ te Kulturno-prosvjetno društvo Rusina i Ukrajinaca.
    
Osječki književnici danas uvelike sudjeluju u stvaranju i izdavanju Književne revije – časopisa Ogranka Matice hrvatske u Osijeku. U izdavačkoj djelatnosti grada nezaobilaznu ulogu ima osječki ogranak Društva hrvatskih književnika za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Dr. sc. Zlata Živaković-Kerže